18 dec. 2013

Viata are mai multe clipe frumoase,decit celulele de grasime care-ti fura aceste ocazii...

4 cauze ascunse care nu-ti permit sa slabesti.
Te-ai cantarit de curand insa ai remarcat ca toate eforturile depuse au fost in zadar? Uneori , procesul de slabire poate fi destul de anevoios, mai ales daca te confrunti cu una dintre problemele de mai jos.

Esti deprimat(a).

Majoritatea medicamentelor antidepresive duc la cresterea in greutate, asadar in cazul in care iei astfel de pastille nu vei reusi prea curand sa slabesti. Din contra, exista un risc crescut de a te ingrasa. Chiar si in cazul in care nu iei pastile, episoadele depresive tot pot avea un impact negativ asupra siluetei. Intr-un studiu publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica se arata ca persoanele care sunt triste si singure se ingrasa mult mai usor, spre deosebire de cei care sunt plini de viata.

Ai un tranzit intestinal lent.

Problemele digestive, inclusiv tranzitul intestinal lent, pot impiedica scaderea in greutate. Lipsa unei cantitati suficiente de fibre, deshidratarea si unele medicamente pot duce la aparitia constipatiei. Daca singura problema cu care te confrunti este constipatia consuma probiotice, deoarece trateaza probleme digestive.

Ai un deficit de vitamine sau minerale

Un nivel scazut de vitamina D, magneziu sau fier poate compromite sistemul imunitar, reduce brusc nivelul de energie sau produce dereglari metabolice care te imping sa consumi alimente bogate in calorii “goale”, care nu aduc niciun beneficiu organismului. De aceea, este important sa fii sigur de faptul ca asimilezi acesti nutrienti importanti, astfel iti va fi din ce in ce mai greu sa slabesti.

Varsta isi spune cuvantul!

Odata cu inaintarea in varsta, metabolismul devine mai lenes, iar arderile nu mai sunt atat de puternice ca in perioada tineretii. Medicii sustin ca persoanele de 40-50 de ani nu mai ard atat de multe calorii ca la 20 de ani. Din pacate, acest lucru nu poate fi evitat, intrucat incetinerea metabolismului este un proces normal. Pentru persoanele trecute de prima tinerete, cea mai buna solutie pentru a scapa de kilogramele in plus si de a se mentine in forma este miscarea, timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi.
Fa-ti timp pentru sanatatea ta cu doar 2 minute pe zi
In ultima perioada timpul trece parca pe zi ce trece tot mai repede asa ca pentru a slabi si pentru a fi sanatoasa nu trebuie sa petreci ore intregi la sala de fitnes

s sau alergand prin parc ci doar sa iti faci timp doar pentru doua minute. Recent s-a facut un studiu in care s-a demonstrat faptul ca poti sa slabesti si sa iti mentii greutatea potrivita cu doar doua minute de exercitii intense. Antrenament de mare intensitate nu este ceva nou pana in prezent dar oamenii de stiinta au demonstrat in sfarsit acest lucru.
64599798756770969711012-5956915-700_700-500x500-500x500
Acest lucru inseamna sa faci timp de 30 de secunde exercitii intense precum ar fi sa pedalezi la o bicicleta stationara la viteza maxima sau orice alt exercitiu care iti solicita toti muschii corpului. Cel mai indicat ar fi sa iti cumperi o minge fitness  pentru ca pe ea poti face tot felul de exercitii intense pentru ati modela organismul asa cum trebuie.
Facand acest lucru poti sa scapi de 200 de calorii mult mai repede decat exercitiile facute in mod normal, dar daca vei tine si o dieta potrivita pe langa acesta, poti sa ajungi mult mai repede la greutatea dorita.
Expertii in aceste lucru sustin ca aceste exercitii Hit ajuta insulina sa tina nivelul glucozei in sange la un nivel normal deoarece pui in miscare toti muschii corpului fata de exercitiile normale. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca nu orice organism raspunde asa cum trebuie la orice tip de atrenament.

Piramida alimentatiei sanatoase.Potriviti gustările.

alimentatie sanatoasa 6 reguli pentru o alimentaţie sănătoasăNu săriți peste micul dejun
Persoanele care sar peste micul dejun aleg probabil o țigară și o cafea, însa nu aleg exercițiile fizice, deși urmează o dietă sau sunt preocupate de greutatea lor. Cele mai folosite motive pentru renunțarea la micul dejun sunt lipsa timpului și lipsa poftei de mâncare dimineața.
Potriviți gustările
Există o mare diferență între ronțăiala pe fugă și gustările strategice. Renunțați la chips-uri sau covrigei, în favoarea unei bruschete cu unt de arahide, brânză sau de ce nu un sandwich preparat acasă.
Feriți-vă de porțiile mari
Gustările nu sunt singurele care au crescut în dmensiune. Un mod simplu de a scădea dimensiunile porțiilor de mâncare pentru o zi, este să cumpărați castroane și farfurii mici pentru servirea mâncărurilor.
Beți cu responsabilitate
Mulți dintre noi au grijă ce mănâncă, însă uită un lucru foarte important: nu au grijă ce beau. Băuturile îndulcite constituie mai mult de jumătate din lichidele consumate de-a lungul unei zile. Cei care beau băuturi dulci iau 330 calorii în plus pe zi și mănâncă mai puțin de jumătate din cantitatea de fructe reale decât cei care beau băuturi neîndulcite sau ușor îndulcite. O strategie simplă este să păstrați apă rece, în frigider și felii de lămâie sau portocală, prin apropiere, pentru aromatizarea apei.

Alegeți mâncăruri ușoase, care necesită preparare ușoară
O regulă a alimentației sănătoase, spune că atunci când lista ingredientelor este mai scurtă, mâncarea este mai sănătoasă.
Organizați-vă mesele
Persoanele cu program stabilit pentru mese, prezintă obiceiuri alimentare mai sănătoase. Cu siguranță servirea zilnică a cinei la ora 19 este greu de realizat în zilele noastre, însă merită să încercați asta, măcar în weekend.

Piramida alimentatiei sanatoase.

Piramida alimentatiei sanatoase
Piramida recomandata pentru o alimentatie sanatoasacuprinde alimentele recomandate pentru a fi consumate si cantitatea estimativa, astfel incat sa ai o dieta corecta zi de zi.

Exista mai multe tipuri de piramide, in functie dieta adoptata de fiecare familie si de stilul de viata ( stil sedentar, sportivi, vegetarieni, etc). Piramida prezentata in articolul nostru include 5 grupe de alimente si trei cantitati estimative pentru consum: putin, moderat, mult.

In plus fata de comportamentul alimentar sugerat in acesta diagrama se recomanda sa faceti miscare si sa consumati cel putin 1.5 litri de apa zilnic.

Planul cuprins in piramida contine putine grasimi, sare si zahar in cantitati mici si poate fi folosit ca un ghid de inceput intr-o dieta sanatoasa. Acest plan echilibreaza aportul de vitamine si proteine necesare organismului tau.

Interpretarea piramidei specifice unei alimentatii normale.

Zona rosie contine alimente care trebuie consumate in cantitati mici: grasimi, uleiuri, zahar. Trebuie consumate cel mult unul din alimentele urmatoare in cantitatea prezentata: 30 grame de cartofi prajiti intr-o zi; 3-4 biscuti dulci; 2 linguri de inghetata; o felie de pizza. 
Zona roz contine alimente care trebuie consumate moderat si contine doua grupe principale de alimente: lapte, iaurt, branza; carne, peste, oua. Trebuie consumate intr-o singura zi oricare din produsele urmatoare, in cantitatea mentionata: 65-100 g carne alba, 80-120 g peste, 1 ou potrivit, 250 ml lapte, 200 g iaurt, 40 g branza degresata. 
Zona albastra este cea care permite consumul in cantitati mai mari si contine grupe de alimente sanatoasepentru organism: cereale, legume, fructe, nuci, fructe uscate. Pot fi consumate oricare din alimentele de mai jos in cantitatea mentionata: 2 felii de paine, o cana de orez, o cana de paste, 1/2 cana de musli, un cartof mediu copt, 1 farfurie de legume verzi, un fruct de marime medie(mar, portocala, para, banana), 8 capsuni, 1/2 cana fructe uscate. 
Aceste cantitati sunt doar cateva exemple care te ajuta sa estimezi ce inseamna consum scazut, mediu sau mare de alimente necesare organismului tau. Pentru a estima cantitatile necesare iata recomandarile noastre!

Piramida alimentaţiei raţionale.



Acest ghid nutriţional, elaborat în 1992 de Departamentul Agriculturii şi Departamentul de Sănătate din Statele Unite ale Americii, se bazează pe cele mai noi şi mai sigure date ştiinţifice din domeniul alimentaţiei sănătoase. Este gândit atât pentru omul sănătos, cât şi pentru bolnavi cu diverse afecţiuni (inclusiv pacienţi cu boli cardiovasculare, diabet, obezitate, dislipidemie, boli reumatologice, etc.).
Imaginea grafică a piramidei este cea clasică, dar în explicaţiile care urmează au fost folosite şi informaţiile din variantele mai noi ale ghidului (MyPiramyd şi MyPlate). Ca inovaţie, alimentele din fiecare grupă au fost împărţite pe categorii, în funcţie de cantitatea de fibre şi de grăsimi pe care o conţin (categoria I la fiecare grupă conţine alimentele cele mai sănătoase, bogate în fibre şi sărace în grăsimi saturate).
Calculaţi pentru fiecare zi cantitatea de alimente pe care o consumaţi din fiecare grupă. Mai jos aveţi un exemplu de calcul pentru o zi. Pentru calculul porţiilor se folosesc măsuri aproximative, cel mai frecvent cana de 250 ml. La fiecare grupă alimentară găsiţi în continuare explicaţii detaliate despre cât înseamnă o porţie şi ce alimente se includ în grupa respectivă.
Ca regulă generală, trebuie să se consume în fiecare zi cantitatea recomandată în ghid. Nu se pot face înlocuiri între grupe alimentare diferite (de exemplu, nu pot mânca un măr în locul unei felii de pâine, deoarece primul e la grupa „fructe”, iar a doua la grupa „cereale”).

Exemplu de calcul pentru o zi:

Masa de dimineaţă:
  • 1 cană grâu cu nucă (colivă)....... 2 porţii „cereale”+1 porţie „surse de proteine”
  • 2 mere........................................... 2 porţii „fructe”
  • 1 cană lapte ....................................1 porţie „surse de calciu”

Masa de prânz:
  • o farfurie pilaf orez cu ciuperci (1 cană).....2 porţii „cereale”+1 porţie „legume”
  • salată de roşii cu castraveţi (2 căni)...........4 porţii „legume”
  • o farfurie mâncare de fasole (1 cană)........2 porţii "surse de proteine"
  • 3 felii de pâine............................................3 porţii „cereale”

Masa de seară:
  • 1 cană de compot ......................................2 porţii fructe
  • un covrig ....................................................1 porţie „cereale”

TOTAL
8 porţii „cereale” 
4 porţii „fructe”
5 porţii „legume” 
3 porţii „surse de proteine”
2 porţii „surse de calciu”

În general, senzaţia de saţietate este un bun indicator al necesarului de hrană. Este posibil ca la unele mese să vă săturaţi cu mai puţină mâncare, alteori corpul să vă ceară mai multă. Calculul exact al porţiilor nu este „bătut în cuie”. În plus, piramida este elaborată pentru o persoană cu activitate fizică obişnuită. Pentru persoanele care depun o activitate fizică mai intensă, cum ar fi de exemplu anumite activităţi în construcţii sau agri-cultură, numărul de porţii necesare în zilele respective poate fi mai mare.
Totuşi, pentru diabetici, pentru persoanele care vor să slăbească şi pentru cei care suferă de diverse boli, va fi un mare câştig dacă se vor strădui să respecte cantităţile recomandate. Persoanele sănătoase pot folosi piramida din când în când, pentru a-şi corecta unele tendinţe greşite în obiceiurile alimentare (ex: tendinţa de a mânca prea mult din grupa "surse de proteine" sau de a consuma prea puţine cereale).
Explicaţii detaliate la fiecare grupă alimentară


Pentru început, să observăm un lucru important: cercetătorii au pus la baza piramidei alimentele de provenienţă vegetală. Contrar concepţiei populare, cea mai mare parte a alimentaţiei noastre trebuie să fie vegetală. Pentru cei care doresc acest lucru, se poate trece chiar la o alimentaţie total vegetariană, deoarece şi în celelalte grupe (din vârful piramidei) există alternative vegetale, aşa cum veţi vedea mai jos.

Cele mai sănătoase alimente sunt cele vegetale

Cerealele, fructele, oleaginoasele (nuci, alune, seminţe) şi legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase şi mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistenţă şi o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă şi mai stimulatoare nu le poate da.
În timpul nostru oamenii au ajuns să considere că cele mai importante alimente, cele care trebuie să constituie baza alimentaţiei sunt carnea, lactatele şi ouăle. Această idee este greşită – în realitate baza alimentaţiei umane sunt cerealele.
Consumaţi 6 – 11 porţii pe zi din grupa „CEREALE”
Exemple de alimente din grupa „CEREALE”:
pâine – o porţie = o felie (30 grame)
- chifle – o chiflă (60 grame) = 2 porţii
- mămăligă – o porţie = o cană
- paste făinoase – o porţie = jumătate de cană (fierte)
- fulgi de cereale, müsli – o porţie = o cană (muiate)
- grâu fiert (colivă), porumb fiert – o porţie = jumătate de cană
- floricele de porumb, pufuleţi – o porţie = 3 căni
- orez fiert (pilaf, budincă de orez) – o porţie = jumătate de cană
- alte cereale: secară, ovăz, orz, hrişcă, mei, etc.

Este de preferat ca în locul produselor rafinate (pâine albă), să consumaţi produse din cereale integrale: pâine neagră, graham, cu secară, paste integrale, orez integral. Pâinea nu îngraşă! O felie de pâine furnizează la fel de multe calorii cât un măr. Dimpotrivă, o dietă corectă include consumul de cereale ca strategie importantă pentru scăderea în greutate.

PENTRU DIABETICI: Multă vreme s-a crezut, în mod greşit, că este necesară reducerea drastică a consumului de pâine şi alte alimente bogate în glucide complexe (paste, orez, rădăcinoase, leguminoase). Acum ştim că, de fapt, se poate obţine controlul glicemiei la diabetici cu o raţie de glucide complexe egală cu a unui om sănătos. Decât să scădem consumul de glucide este mai bine să creştem toleranţa la glucide a diabeticului prin reducerea consumului de grăsimi saturate, un program corect al meselor, exerciţii fizice, etc.


Consumaţi o varietate cât mai mare de fructe. A se consuma de preferinţă fructe de sezon. Nu consumaţi fructe sau suc între mese, ci numai la masă. Între mese consumaţi doar apă simplă.

Consumaţi 2 – 4 porţii pe zi din grupa „FRUCTE”

Categoria I
- fructe de mărime medie (măr, pară, portocală, banană, gutuie, etc.) 
– o porţie = un fruct
- fructe de mărime mică (cireşe, vişine, struguri, căpşuni, salată de fructe, zmeură, mure, afine, etc.)
 – o porţie = jumătate de cană
- fructe uscate (stafide, caise, prune, curmale, smochine deshidratate, etc.)
– o porţie = un sfert de cană
Categoria II
- compot, gem sau marmeladă – o porţie = jumătate de cană
Categoria III: - nectar, suc de fructe. – o porţie = jumătate de cană

PENTRU DIABETICI: Conform recomandărilor ghidului (piramida), nu este necesar să vă limitaţi la mere acre sau kiwi, ci puteţi consuma orice fruct. Spre deosebire de oamenii sănătoşi, nu puteţi consuma sucuri, nici măcar naturale. De asemenea, trebuie să evitaţi gemurile, dulceaţa şi compoturile făcute cu zahăr.


Consumaţi o varietate cât mai mare de legume, zarzavaturi, rădăcinoase. Se pot consuma proaspete sau preparate termic. Culoarea vie (verde închis, portocaliu, roşu) pare să fie un indicator al bogăţiei în vitamine şi substanţe benefice.


Consumaţi 3 – 5 porţii pe zi din grupa „LEGUME”
Categoria I
- legume de mărime medie (roşie, cartof, castravete, morcov, ţelină, păstârnac, sfeclă roşie, etc.) 
 – o porţie = o legumă
- legume/zarzavaturi tocate sau gătite (salată, lăptuci, varză, piure, păstăi, salată de vinete, zacuscă, etc.)
 – o porţie = jumătate de cană
Categoria II
- sucuri de legume (varză, morcovi) – o porţie = jumătate de cană

Alte legume: ceapă, dovlecei, bostan, ardei, usturoi, praz, spanac, ştevie, sfeclă roşie, vinete, păstârnac, pătrunjel, sparanghel, andive, napi, conopidă, gulii, varză, bame, conopidă, ciuperci, brocoli, anghinare, etc.

PENTRU DIABETICI: nu consumaţi sucuri de legume.


Proteinele au roluri importante în organism, fiind în primul rând „cărămizile” din care este construit corpul, dar având şi alte funcţii importante (de fapt, în toate funcţiile corpului sunt implicate substanţe cu structură proteică).
Din păcate, în alimentaţia modernă există tendinţa de a se consuma în exces alimente din grupa "surse de proteine", ceea ce poate duce la diverse boli: calculi renali, osteoporoză, gută, boli de rinichi. De exemplu, o farfurie cu mâncare de fasole poate reprezenta 2-3 porţii de "surse de proteine". Asta înseamnă că în ziua respectivă nu ar mai trebui consumate alte alimente din această categorie (carne, peşte, ouă, oleaginoase), pentru a nu depăşi cantitatea optimă de proteine.
Nu depăşiţi 3 porţii de "surse de proteine" pe zi
Categoria I
- Leguminoasele (fasole, mazăre, soia - boabe sau texturată, linte, năut)
– o porţie = jumătate de cană leguminoase fierte
- oleaginoase (nuci, alune de pădure, migdale, fistic, caju, seminţe de floarea soarelui sau de bostan, susan, etc.)
– o porţie = 30 grame (aprox. o treime de cană)
Categoria II
- ouă:  jumătate de porţie – un ou
- arahide:  o porţie = 30 grame
Categoria III
- carne (pasăre, peşte, vită, oaie, etc.)  o porţie = 60 grame

Există convingerea greşită că sursele animale de proteine sunt cele mai bune. Oamenii au impresia falsă că nu s-au hrănit bine dacă nu au mâncat la o masă un produs de provenienţă animală, în special carne sau brânză. Realitatea este că sursele vegetale de proteine (categoria I) sunt net superioare celor de animale, deoarece aceste alimente nu conţin colesterol, au grăsimi polinesaturate şi fibre alimentare din abundenţă.
În general, oleaginoasele (nucile, alunele şi seminţele) sunt privite mai mult ca desert. Ele sunt, de fapt, foarte hrănitoare (30 g de nuci au la fel de multe proteine ca şi 60 g de carne) şi ar trebui consumate mai des (bineînţeles, cu respectarea cantităţii din acest ghid, deoarece excesul poate da indigestii).
Un gălbenuş conţine 220 mg colesterol. Nu depăşiţi 3-4 ouă pe săptămână. Alimentele din categoria III (carnea şi peştele) trebuie consumate cât mai rar. Pentru o sănătate bună se pot exclude complet din alimentaţie.

PENTRU DIABETICI: În fişele vechi de regim pentru diabet, carnea şi derivatele din carne sunt trecute în categoria alimentelor care se pot consuma „fără restricţie”. Aceasta a fost o eroare, care nu mai apare în ghidurile moderne. Este mai bine pentru un diabetic să aleagă sursele vegetale de proteine. Grăsimile saturate prezente în produsele de provenienţă animală scad toleranţa la glucide, deci duc indirect la creşterea glicemiei. Grăsimile nesaturate din produsele vegetale (consumate în cantităţi mici) au efect invers, deci ajută la controlul diabetului. Un consum mare de carne are şi dezavantajul de a creşte riscul de afectare renală (prin exces de proteine) şi cardiovasculară (prin exces de colesterol).

Cele mai bune surse de calciu sunt cele vegetale:
  • oleaginoase: seminţe de susan, nuci, migdale; (grupa SURSE DE PROTEINE)
  • leguminoase: soia, fasole; (grupa SURSE DE PROTEINE)
  • legume: napi, gulii, morcov, varză, spanac, ţelina, cartof; (grupa LEGUME)
  • cereale: grâu, ovăz. (grupa CEREALE)
Multe alimente din comerţ (cereale, lapte de soia, etc.) sunt fortifiate cu calciu. Există lapte vegetal (pe bază de soia, migdale, orez) şi brânză vegetală (tofu). Ambele conţin calciu. Se pot procura din comerţ sau se pot prepara în casă.
Dacă alegeţi să folosiţi lapte de vacă sau de capră, este bine să vă asiguraţi că provine de la animale sănătoase. Fierbeţi bine laptele, pentru a distruge orice microb. (Toate produsele de provenienţă animală trebuie bine preparate termic.) Brânzeturile trebuie consumate cât mai rar. Pentru o sănătate bună se pot exclude complet.
Calculul porţiilor: (pentru sursele vegetale îl găsiţi la grupa din care acestea fac parte) 
lapte şi iaurt (animal sau vegetal) – o porţie = o cană,
brânză sau tofu – o porţie = 45g
Folosiţi cantităţi cât mai mici de uleiuri vegetale (floarea soarelui, măsline, etc.) - nu depăşiţi 7 linguriţe/zi. Excludeţi grăsimile de provenienţă animală (untură, slănină, seu, unt) şi cele hidrogenate (margarina).
Folosiţi cantităţi mici de zahăr şi miere. Puteţi folosi ca desert: nuci, seminţe, halva, batoane de susan, batoane cereale, fructe proaspete sau uscate (stafide, prune uscate, curmale, smochine etc.), gem sau compot.
Nu consumaţi alimente ce conţin combinaţii lapte+zahăr sau ouă+zahăr (ciocolată, îngheţată, frişcă, budinci, cozonac, chec,etc.)
Nu consumaţi desert dulce după o masă la care aţi mâncat legume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu